Torta Španski vetar

Sastojci:

Kore

  • 6 belanaca
  • 250g šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • 5 kašika mlevenog Štark Petit Beurre
  • 2 kašike brašna
  • Prstohvat soli

Fil

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 600ml mleka
  • 250g margarina
  • 250 mlevenih oraha

Glazura

 

Priprema:

1. Kore: Zagrejte rernu na 150°C. Belanca i prstohvat soli ulupajte ili mikserom umutite u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer sve vreme muteći mikserom dok se šećer ne sjedini sa smesom. Dodajte postepeno mleveni Štark Petit Beurre keks, dve kašike brašna i dve kašike limunovog soka i kratko mutite. Smesu izlijte u pleh po izboru obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni. Debljina kore bi trebalo da bude 3-4 cm. 

Nakon 20 minuta smanjite temperaturu pečenja na 120°C, a nakon još 30 minuta na 100°C i “sušite” koru još sat vremena. Nakon toga, ostavite koru u isključenoj rerni da se dobro ohladi. Trebalo bi da dobijete koru sunđeraste teksture.

2. Fil: Polovinu količine mleka stavite na šporet da se zagreva na niskoj temperaturi. Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte brašno i 300ml mleka, zatim dodajte u mleko na šporetu i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi.

Margarin penasto umutite žicom, nikako mikserom i postepeno ga dodajte u fil. Na kraju podelite fil u dve posude i u jedan dodajte mleveni orah i dobro umutite.

3. Redosled filovanja: Koru premažite filom sa mlevenim orasima, zatim premažite običnim filom i ostavite sa strane da se stegne i ohladi, tek onda pripremite glazuru.
4. Glazura: Šlag krem umutite sa mlekom prema uputstvu sa kesice i premažite preko cele torte. Kao dekoraciju pospite mleveni Štark Petit Beurre keks po ivicama i površini torte.

Slični recepti