Trifle sa čokoladom i jagodama
Sastojci:
Za čokoladni krem:
- 200 g Menaž čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 100 ml mleka
- 2 žumanca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Ostalo:
- 200 g jagoda (iseckanih na četvrtine)
- 100 g čokoladnog biskvita, brownieja ili mlevenog keksa (npr. Petit Beurre)
- Po želji: šlag ili još slatke pavlake za završni sloj
- Nekoliko celih jagoda
Priprema:
- U šerpici zagrej mleko i slatku pavlaku do pred ključanje. U drugoj posudi umuti žumanca sa šećerom. Sipaj vruću mešavinu u jaja uz mešanje, pa sve vrati na tihoj vatri dok se ne zgusne (ne dozvoliti da provri). Skloni sa vatre i dodaj izlomljenu Menaž čokoladu i vanilu. Mešaj dok se ne istopi i ne dobiješ glatki krem. Ohladi.
- Na dno svake čaše stavi sloj izlomljenog Petit Beurre keksa. .
- Preko keksa stavi sloj čokoladnog krema, zatim sloj seckanih jagoda. Ponavljaj dok ne napuniš čašu (najčešće ide: keks – krem – jagode – ponovo).
- Na vrh dodaj šlag ili umućenu slatku pavlaku. Dekoriši s celim jagodama i listićima nane, po želji i malo rendane čokolade.
- Ostavi trifle sa čokoladom i jagodama u frižideru bar 1h pre služenja da se slojevi fino stegnu.