Trouglići sa lešnicima

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 100g margarina

Ostalo

  • 3 kašike marmelade od kajsija za premazivanje

Fil sa lešnicima

  • 150g margarina
  • 150g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 3 kašika vode
  • 100g mlevenih lešnika
  • 200g seckanih lešnika

Glazura

Priprema:

1. Prosejte brašno i pomešajte sa praškom za pecivo, zatim dodajte šećer, vanilin šećera, jaje i žumance, na kraju dodajte omekšali margarin. Zamesite testo da bude čvrsto da se ne lepi za prste. Pripremeljeno testo ostavite sa strane dok pripremate fil sa lešnicima.

2. Lešnike prethodno malo ispecite. Deo sameljite, a drugi deo iseckajte na krupno. U posudu stavite šećer, vanilin šećer, margarin, vodu, mlevene i seckane lešnike. Stavite na vatru da se margarin otopi i šećer otope. Pustite da malo provri (minut-dva) svo vreme mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane.

3. Sada istresite na dasku za mešanje, pospite brašnom ako je potrebno da podmesite i razvijte oklagijom na veličinu tepsije. Veličina tepsije 35×30. Tepsiju prethodno premažite uljem i onda prebacite razvijeno testo. Testo premažite marmeladom. Preko marmelade ravnomerno rasporedite pripremljni fil od lešnika. Stavite u zagrejanu rernu da se peče na 180°C oko 20 i 25 minuta. Ispečen kolač ostavite da se skroz ohladi da bi se lakše seklo.

4. Ohlađen kolač isecite na kocke veličine otprilike 4cm, pa onda svaku kocku ukoso da dobijete trouglove.

5. Pažljivo vadite trouglove iz tepsije i svaki ćošak umačite u Menaž čokoladu ili Menaž čoko dugmiće koju ste otopili sa malo ulja. Ostavite da se čokolada na ćoškovima stegne, isecite i poslužite.

Slični recepti