Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Veganska kikiriki torta
Kategorije:
Sastojci:
Kora
- 100g urmi
- 150g neslanog kikirikija
- 50g ovsenih pahuljica
- 25g sirovog kakao praha
- 30g kokosovog ulja
- Kašičica ekstrakta vanile
Karamel sloj
- 300g urmi
- 80g nezaslađenog putera od kikirikija
- 100g kokosovog mleka sa manjim sadržajem masti
- 130g neslanog kikirikija
- Prstohvat soli
- Ekstrakt vanile
Čokoladna glazura
- 125g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 150g kokosovog mleka sa manjim sadržajem masti
- 10g sirupa od urmi
Priprema:
1. Kora: Urme potopite u vruću vodu 5-10 minuta, zatim dobro isperite. Kikiriki sameljite sa ovsenim pahuljicama u blenderu, dodajte urme, kako prah, kokosovo ulje i vanilu i sameljite dok ne dobijete smesu lepljive teksture. Ako je potrebno, dodajte malo vode sa se lakše samelje. Dobijenu smesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje ukoliko nema mogućnost da se snake obruč ili samo u kalup, ukoliko ima.
2. Karamel sloj sa kikirikijem: Ponovo potpopite urme u vruću vodu 5-10 minuta, a zatim isperite i očistite od koščice. Pomešajte ih sa puterom od kikirikija, kokosovim mlekom, ektratkom vanile i soli u blenderu i sameljite dok ne dobijete kremastu strukturu. Sačuvajte deo celih kikirikija i umešajte u smesu. Rasporedite sloj karamele po kori i ostavite tortu u frižider da se stegne najmanje tri sata pre dodavanja glazure.
3. Čokoladna glazura: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće otopite na pari sa kokosovim mlekom i sirupom od urme, zatim prelijte preko torte. Ostavite ponovo i frižideru nekoliko sati da se stegne pre služenja.