Veganska kikiriki torta

Sastojci:

Kora

  • 100g urmi
  • 150g neslanog kikirikija
  • 50g ovsenih pahuljica
  • 25g sirovog kakao praha
  • 30g kokosovog ulja
  • Kašičica ekstrakta vanile

Karamel sloj

  • 300g urmi
  • 80g nezaslađenog putera od kikirikija
  • 100g kokosovog mleka sa manjim sadržajem masti
  • 130g neslanog kikirikija
  • Prstohvat soli
  • Ekstrakt vanile

Čokoladna glazura

Priprema:

1. Kora: Urme potopite u vruću vodu 5-10 minuta, zatim dobro isperite. Kikiriki sameljite sa ovsenim pahuljicama u blenderu, dodajte urme, kako prah, kokosovo ulje i vanilu i sameljite dok ne dobijete smesu lepljive teksture. Ako je potrebno, dodajte malo vode sa se lakše samelje. Dobijenu smesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje ukoliko nema mogućnost da se snake obruč ili samo u kalup, ukoliko ima. 

2. Karamel sloj sa kikirikijem: Ponovo potpopite urme u vruću vodu 5-10 minuta, a zatim isperite i očistite od koščice. Pomešajte ih sa puterom od kikirikija, kokosovim mlekom, ektratkom vanile i soli u blenderu i sameljite dok ne dobijete kremastu strukturu. Sačuvajte deo celih kikirikija i umešajte u smesu. Rasporedite sloj karamele po kori i ostavite tortu u frižider da se stegne najmanje tri sata pre dodavanja glazure.


3. Čokoladna glazura: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće otopite na pari sa kokosovim mlekom i sirupom od urme, zatim prelijte preko torte. Ostavite ponovo i frižideru nekoliko sati da se stegne pre služenja.

Slični recepti