Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Veganska torta od šargarepa i pistacija
Sastojci:
Testo
- 450g šargarepa ili nekoliko šargarepi srednje veličine
- 200g pšeničnog brašna
- 200g smeđeg šećera
- 100g iseckanih pistaća
- 90g kokosovog ulja
- Kašičica praška za pecivo
- Kašičica sode bikarbone
- 5 kašika soka od jabuke
- Kašičica cimeta
- Kašičica ekstrakta vanile
Glazura
- 80g prah šećera
- 150g veganskog krem sira
- 2 kašike limunovog soka
- 100g bele čokolade
Dekoracija
- Seckani pistaći
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića (opciono)
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C i kalup prečnika oko 25cm premažite veganskim puterom ili obložite papirom za pečenje.
2. U većoj posudi umutite brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet i ekstrakt i prašak za pecivo žicom za mešanje ili špatulom. Prelijte sokom od jabuke, limunovim sokom i otopljenim kokosovim uljem i promešajte.
3. Šargarepu oljuštite, operite i sitno izrendajte. Pistaće sitno iseckajte. Dodajte ih u zamešano testo, promešajte kratko i izlijte u okrugli kalup za pečenje. Pecite oko 40 do 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite sa strane da se ohladi u kalupu oko 10 minuta. Nakon toga, izvadite iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi.
4. Mikserom izmešajte sve sastojke za glazuru sve dok ne postane glatka.
5. Ispečenu koru za tortu isecite horiznotalno i premažite većim delom glazure. Vratite obe kore i na kraju premažite preko prve. Pospite seckanim pistaćima i ohladite u frižideru pre služenja. Po želji možete dodatno ukrasiti rendanom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima.