Veganska torta od šargarepa i pistacija

Sastojci:

Testo

  • 450g šargarepa ili nekoliko šargarepi srednje veličine
  • 200g pšeničnog brašna
  • 200g smeđeg šećera
  • 100g iseckanih pistaća
  • 90g kokosovog ulja
  • Kašičica praška za pecivo
  • Kašičica sode bikarbone
  • 5 kašika soka od jabuke
  • Kašičica cimeta
  • Kašičica ekstrakta vanile

Glazura

  • 80g prah šećera
  • 150g veganskog krem sira
  • 2 kašike limunovog soka
  • 100g bele čokolade

Dekoracija

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C i kalup prečnika oko 25cm premažite veganskim puterom ili obložite papirom za pečenje.

2. U većoj posudi umutite brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet i ekstrakt i prašak za pecivo žicom za mešanje ili špatulom. Prelijte sokom od jabuke, limunovim sokom i otopljenim kokosovim uljem i promešajte.

3. Šargarepu oljuštite, operite i sitno izrendajte. Pistaće sitno iseckajte. Dodajte ih u zamešano testo, promešajte kratko i izlijte u okrugli kalup za pečenje. Pecite oko 40 do 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite sa strane da se ohladi u kalupu oko 10 minuta. Nakon toga, izvadite iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi.

4. Mikserom izmešajte sve sastojke za glazuru sve dok ne postane glatka.

5. Ispečenu koru za tortu isecite horiznotalno i premažite većim delom glazure. Vratite obe kore i na kraju premažite preko prve. Pospite seckanim pistaćima i ohladite u frižideru pre služenja. Po želji možete dodatno ukrasiti rendanom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima.

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.