Veganska torta od šargarepa i pistacija

Sastojci:

Testo

  • 450g šargarepa ili nekoliko šargarepi srednje veličine
  • 200g pšeničnog brašna
  • 200g smeđeg šećera
  • 100g iseckanih pistaća
  • 90g kokosovog ulja
  • Kašičica praška za pecivo
  • Kašičica sode bikarbone
  • 5 kašika soka od jabuke
  • Kašičica cimeta
  • Kašičica ekstrakta vanile

Glazura

  • 80g prah šećera
  • 150g veganskog krem sira
  • 2 kašike limunovog soka
  • 100g bele čokolade

Dekoracija

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C i kalup prečnika oko 25cm premažite veganskim puterom ili obložite papirom za pečenje.

2. U većoj posudi umutite brašno, šećer, sodu bikarbonu, cimet i ekstrakt i prašak za pecivo žicom za mešanje ili špatulom. Prelijte sokom od jabuke, limunovim sokom i otopljenim kokosovim uljem i promešajte.

3. Šargarepu oljuštite, operite i sitno izrendajte. Pistaće sitno iseckajte. Dodajte ih u zamešano testo, promešajte kratko i izlijte u okrugli kalup za pečenje. Pecite oko 40 do 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite sa strane da se ohladi u kalupu oko 10 minuta. Nakon toga, izvadite iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi.

4. Mikserom izmešajte sve sastojke za glazuru sve dok ne postane glatka.

5. Ispečenu koru za tortu isecite horiznotalno i premažite većim delom glazure. Vratite obe kore i na kraju premažite preko prve. Pospite seckanim pistaćima i ohladite u frižideru pre služenja. Po želji možete dodatno ukrasiti rendanom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima.

Slični recepti