Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Veganski desert od kokosa i ribizle
Sastojci:
Kora
- 1 šolja bademovog brašna
- 60g iseckanog nezaslađenog kokosa
- 2 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Fil sa ribizlom
- 1 šolja svežih ili zamrznutih ribizli
- 3 kašike vode
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašičica kuruznog skroba
Mus od kokosa
- Konzerva punomasnog kokosovog mleka
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1/4 kokosovog krema
- Korica limete
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Dekoracija
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 1-2 kašičice kokosovog ulja
Priprema:
1. Kora: Rernu zagrejte na 175°C.
2. U posudi za mešanje pomešajte bademovo brašno, iseckani kokos, rastopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, ekstrajt vanile i pristohvat soli. Mešajte rukama ili varjačom dok ne dobijete kompaktno testo. Utisnite smesu u četvrtasti kalup i ostavite da se peče oko 10 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da ih sa strane da se potpuno ohlade pre filovanja.
3. Mus od kokosa: Iz konzerve ohlađenog kokosovog mleka izvadite gusti deo i stavite ga u posudu bez viška tečnosti. Dodajte kokosov krem, javorov sirup, ekstrakt vanile i koricu limete. Mikserom na srednjoj brzini mutite dok ne dobijete glatku teksturu. Ostavite u frižider da se stegne.
4. Fil sa ribizlom: U manjoj šerpi pomešajte ribizle, vodu i javorov sirup i ostavite da se kuva dok ne proključa. Smanjite zatim jačinu i ostavite da se kuva još oko pet minuta.
5. U odvojenoj posudi pomešajte kukuruzni skrob sa vodom tako da dobijete kašu i dodajte u kipuću ribizlu sve vreme mešajući dok se fil sasvim ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se ohladi.
6. Ohlađenim filom sa ribizlama premažite pečenu koru, a zatim ravnomerno po vrhu rasporedite i mus od kokosa. Ukoliko želite čokoladnu šaru, istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo kokosovog ulja i kašikom išarajte. Ostavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru pre služenja.