Veganski desert od kokosa i ribizle

Sastojci:

Kora

  • 1 šolja bademovog brašna
  • 60g iseckanog nezaslađenog kokosa
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • Prstohvat soli

Fil sa ribizlom

  • 1 šolja svežih ili zamrznutih ribizli
  • 3 kašike vode
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica kuruznog skroba

Mus od kokosa

  • Konzerva punomasnog kokosovog mleka
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1/4 kokosovog krema
  • Korica limete
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Dekoracija

Priprema:

1. Kora: Rernu zagrejte na 175°C.

2. U posudi za mešanje pomešajte bademovo brašno, iseckani kokos, rastopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, ekstrajt vanile i pristohvat soli. Mešajte rukama ili varjačom dok ne dobijete kompaktno testo. Utisnite smesu u četvrtasti kalup i ostavite da se peče oko 10 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da ih sa strane da se potpuno ohlade pre filovanja.

3. Mus od kokosa: Iz konzerve ohlađenog kokosovog mleka izvadite gusti deo i stavite ga u posudu bez viška tečnosti. Dodajte kokosov krem, javorov sirup, ekstrakt vanile i koricu limete. Mikserom na srednjoj brzini mutite dok ne dobijete glatku teksturu. Ostavite u frižider da se stegne.

4. Fil sa ribizlom: U manjoj šerpi pomešajte ribizle, vodu i javorov sirup i ostavite da se kuva dok ne proključa. Smanjite zatim jačinu i ostavite da se kuva još oko pet minuta.

5. U odvojenoj posudi pomešajte kukuruzni skrob sa vodom tako da dobijete kašu i dodajte u kipuću ribizlu sve vreme mešajući dok se fil sasvim ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se ohladi.

6. Ohlađenim filom sa ribizlama premažite pečenu koru, a zatim ravnomerno po vrhu rasporedite i mus od kokosa. Ukoliko želite čokoladnu šaru, istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo kokosovog ulja i kašikom išarajte. Ostavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru pre služenja.

Slični recepti