Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Zebra kolač sa filom od čokolade
Sastojci:
Kora
- 3 jaja
- 100g šećera
- 10g vanilin šećera
- 10g praška za pecivo
- 15g kakao praha
- 240g brašna
- 150ml mleka
- 120ml ulja
- 1 kašika mleka
- prstohvat soli
Fil
- 500ml mleka
- 30g gustina
- 20g kakao praha
- 100g šećera
- 40g maslaca
- 60g Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
- Kora: Penasto umutite belanca i dodajte im mleko i ulje, a zatim i šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i so. Lagano mutite dok smesa ne postane glatka. Podelite dobijenu smesu na dva dela i u jedan deo dodajte kakao prah i kašiku mleka. Pola jedne i pola druge smese iskoristite za pravljenje jedne kore, a drugu polovinu ostavite za pravljenje druge kore. Obe kore se pravite tako što u pleh sipate malo po malo svake smese i pravite zebrine šare. Ostavite mali deo od obe smese za kasnije. Pecite kore 5-6 minuta na temperaturi od 160°C.
- Fil: Skuvajte pola litra mleka i u njega ubacite gustin, kakao prah i šećer. Smesu kuvajte dok ne dobijete teksturu pudinga. Zatim dodajte Menaž crne čoko dugmiće i maslac. Kada se smesa sjedini, ostavite je da se ohladi.
- Na prvu koru dodajte ohlađeni fil, a preko čokoladnog fila rasporedite ostatak smese od koje ste prethodno ispekli koru i laganim pokretom napravite tebrine šare. Kolač vratite u rernu da se zapeče na 170° oko 20 minuta. Kada se ispeče, ostavite da se dobro ohladi, zatim poslužite.