Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Žerbo torta na starinski način
Sastojci:
Kora
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 15 kašika mlevenih oraha
- 100g seckanih oraha
- 1 kašičica soka od limuna
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Preliv
- 350g šećera
Čokoladni krem
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100g margarina
Fil
- 10 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 125g margarina
- 150g Menaž čokolade
- 100g prah šećera
Dekoracija
- Slatka pavlaka
- Menaž čokolada
- Seckani orasi
Priprema:
1. Kora: Belanca umutite penasto u čvrst sneg i postepeno dodajte šećer sve vreme muteći. Dodajte malo limunovog soka i ekstrakt od vanile tokom mešanja, a na kraju dodajte mlevene orahe pomešane sa brašnom i promešajte špatulom. Ako želite da kore budu hrskavije, dodajte u smesu i usitnjene orahe i ponovo promešajte špatulom. Smesu za kore izlijte u četvrtasti pleh po izboru, prethodno ga obložite pek papirom i pecite oko 15 minuta na 200°C dok kora blago ne porumeni, ali ostane mekana i svetla. Kada se kora ispeče, ostavite sa strane da se ohladi, a zatim isecite na tri jednaka dela kako biste dobili tri manje kore.
2. Dok se kora peče i hladi, pripremite preliv od šećera tako što ćete ga istopiti u svetlu karamelu i brzim potezima u tankom sloju premazati svaki deo kore. Ostavite da se ohladi, dok sa druge strane istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa margarinom i ponovo premažite preko karamelizovanog šećera. Ostavite kore premazane šećerom i čokoladom dok se dobro ohladi pre nego što premažete filom.
3. Fil: Žumanca i šećer umutite žicom i kuvajte na pari dok se krem ne zgusne. Dodajte Menaž čokoladu, promešajte dok se potpuno ne otopi, a onda sklonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi i u smesu dodajte umućeni margarin. Žumanca i šećer umutite žicom i kuvajte na pari dok se krem ne zgusne. Dodajte Menaž čokoladu, promešajte dok se potpuno ne otopi, a onda sklonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi i u smesu dodajte umućeni margarin i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Ostavite fil da se kratko prohladi.
4. Torta: Kada se čokoladni premaz stegne, prvu koru premažite filom, dodajte drugu koru i ponovite postupak, kao i za treću koru. Nakon što utrošite sav materijal, možete pripremiti dekoraciju za Žerbo tortu – umutite slatku pavlaku penasto i premažite preko cele torte, a kao ukras pospite sitnije seckane orahe malo otopljene Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića.