Žerbo torta na starinski način

Sastojci:

Kora

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 100g seckanih oraha
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Preliv

  • 350g šećera

Čokoladni krem

Fil

  • 10 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 125g margarina
  • 150g Menaž čokolade
  • 100g prah šećera

Dekoracija

  • Slatka pavlaka
  • Menaž čokolada
  • Seckani orasi

Priprema:

1. Kora: Belanca umutite penasto u čvrst sneg i postepeno dodajte šećer sve vreme muteći. Dodajte malo limunovog soka i ekstrakt od vanile tokom mešanja, a na kraju dodajte mlevene orahe pomešane sa brašnom i promešajte špatulom. Ako želite da kore budu hrskavije, dodajte u smesu i usitnjene orahe i ponovo promešajte špatulom. Smesu za kore izlijte u četvrtasti pleh po izboru, prethodno ga obložite pek papirom i pecite oko 15 minuta na 200°C dok kora blago ne porumeni, ali ostane mekana i svetla. Kada se kora ispeče, ostavite sa strane da se ohladi, a zatim isecite na tri jednaka dela kako biste dobili tri manje kore.

2. Dok se kora peče i hladi, pripremite preliv od šećera tako što ćete ga istopiti u svetlu karamelu i brzim potezima u tankom sloju premazati svaki deo kore. Ostavite da se ohladi, dok sa druge strane istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa margarinom i ponovo premažite preko karamelizovanog šećera. Ostavite kore premazane šećerom i čokoladom dok se dobro ohladi pre nego što premažete filom.

3. Fil: Žumanca i šećer umutite žicom i kuvajte na pari dok se krem ne zgusne. Dodajte Menaž čokoladu, promešajte dok se potpuno ne otopi, a onda sklonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi i u smesu dodajte umućeni margarin. Žumanca i šećer umutite žicom i kuvajte na pari dok se krem ne zgusne. Dodajte Menaž čokoladu, promešajte dok se potpuno ne otopi, a onda sklonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi i u smesu dodajte umućeni margarin i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Ostavite fil da se kratko prohladi.

4. Torta: Kada se čokoladni premaz stegne, prvu koru premažite filom, dodajte drugu koru i ponovite postupak, kao i za treću koru. Nakon što utrošite sav materijal, možete pripremiti dekoraciju za Žerbo tortu – umutite slatku pavlaku penasto i premažite preko cele torte, a kao ukras pospite sitnije seckane orahe malo otopljene Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića.

Slični recepti