Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Novogodišnje jelkice
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 25 kašika mleka
- 250g šećera
- 250g putera
- 400g mlevenog keksa
- 5 punih kašika mlevenih oraha, lešnika ili badema
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 1 kašika ruma
Za dekoraciju
- 200g Menaž čokolade
- Šarene jestive perlice
Priprema:
1. Mleko i šećer stavite na ringlu, a kad šećer počne da se topi u njega dodajte puter. Mešajte na laganoj vatri, pa kad se puter sjedini sa mlekom i šećerom skloniti sa ringle i u to dodajte orahe, otopljenu čokoladu i keks. Sjedinite sve lepo i prohladite, a u prohlađeni fil dodajte rum.
2. Nafilujte oblande, a potom ostavite malo fila sa strane jer će vam biti potrebno za filovanje traka.
3. Nafilovane oblande odmah isecite na četiri trake iste širine, a zatim sa filom spojite po dve trake tako da se slože jedna na drugu, da bi se dobile dve visoke trake.
4. Tako visoke trake uvijte u pvc foliju, pa ostavite u zamrzivaču na 30 minuta.
5. Posle 30 minuta hlađenja, trake se seku dijagonalno od ćoska do ćoska i kad se preseku, dobiju se dva trougla. Unutrašnju stranu trougla namažite filom, pa onda drugi trougao okrenite suprotno od onog što je namazan. To znači da strana trougla koja je bila okrenuta ka vama, sad se okreće suprotno od vas i kad se tako uradi, dobija se oblik piramide.
6. Napravljene piramide stavite u pvc foliju, pa ih odnesite u frižider.
7. Čokoladu otopite na pari i dekorišite oblande po želji, a sutradan možete iseći oblandu.