Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna baklava
Sastojci:
- 18 kora za pitu
- 150g istopljenog maslaca
- 300g seckanih oraha
- 300g seckane Menaž čokolade ili 300g Menaž crnih čoko dugmića
Sirup
- 300g šećera
- 70g meda
- 250ml vode
- Ekstrakt vanile
Priprema:
1. Prvo pripremite sirup: Pomešajte sve sastojke u šerpici i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite vatru i ostaviti da polako kuva oko 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
2. Isecite kore tako da stanu u pleh. Pomešajte orahe i Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće. Podmažite pleh i ređajte 7 kora u pleh, a svaku dobro premažite maslacem, pa pospite polovinom smese oraha i čokolada. Poređajte još četiri kore premazane maslacem, pa pospite ostatak oraha i čokolade i završiti sa ostalih 7 kora.
3. Isecite baklavu na kockice i dobro premažite maslacem. Zagrejte rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta da lepo porumeni. Izvadite ih rerne i polako prelijte sirupom. Ostavite preko noći da se dobro ohladi, ali ne u frižideru.
4. Pri služenju možete preliti baklavu topljenom čokoladom.