Torta sa palačinkama i breskvama

Autor:
Tatjana Erić Stojanović

Kategorije:

Sastojci:

Sastojci potrebni za 12 kakao palačinki

  • 100ml mleka
  • 100ml vode
  • 300g brašna
  • 100g istopljene Menaž čokolade ili crnih Menaž čoko dugmića
  • Prstohvat soli

Fil

  • 500ml jogurta
  • 100g šećera
  • 400ml slatke pavlake
  • 500g očišćenih i iseckanih breskvi
  • 2 kesice želatina

Priprema:

1. Napravite palačinke od navedenih sastojaka.

2. Želatin prelijte sa malo vode, tek toliko da ogrezne, pa ostavite da nabubri. Jogurt i šećer sipajte u šerpicu, pa zagrejte na srednjoj temperaturi. Kada jogurt postane vruć (ne treba da provri), sklonite sa vatre i ubacite nabubreli želatin. Mešajte sve vreme dok se želatin ne istopi. Ostavite da se ohladi.

3. Izmutite slatku pavlaku, odvojite  u jednu posudu deo slatke pavlake za ukrašavanje, a u drugu posudu ostavite pet kašika za filovanje palačinki. Kada se jogurt ohladi, pomešajte ga sa izmućenom slatkom pavlakom. Ako imate dublji kalup ili pleh prečnika oko 28cm, iskoristite ga, ako nemate, može poslužiti i šerpa. 

4. Obložite dno i ivice šerpe (kalupa) palačinkama, tako da pola palačinke bude unutra, a druga polovina ostane spolja. Sipajte malo fila, debljine otprilike dva prsta. Uzimajte po jednu palačinku, namažite je kašikom slatke pavlake i na nju stavite punu kašiku seckanih breskvi. Skupite tu palačinku i zatvorite je prstima, da izgleda kao vrećica. Napravite tako pet vrećica. Poređajte ih po dnu šerpe (kalupa).

5. Prelijte ostatkom fila i ostatak seckanih breskvi dodajte u fil. Palačinke koje vire spolja prebacite preko fila, stavite još jednu palačinku na kraju i njom zatvorite šerpu. Prekrijte sve prijanjajućom folijom, pa ostavite u frižider da se dobro stegne, idealno preko noći. Ukrasite po želji slatkom pavlakom i breskvama pre služenja.

Slični recepti