Čokoladni mafini sa lešnikom

Autor:
Marina Spasojević

Kategorije:

Sastojci:

  • 12-15 papirnih korpica
  • 2 jaja
  • 150g šećera
  • 250g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 50g seckanih lešnika
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 150ml mleka
  • 125g putera

Ganaš krem

Čokoladna glazura

  • 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića

Priprema:

1. Ganaš krem: U šerpicu stavite slatku pavlaku i zagrejte na umerenoj temperaturi. Čim počne da vri, sklonite sa ringle i sipajte preko izlomljene Menaž čokolade i omekšalog putera, mešajte dok se ne dobije glatka homogena masa. Stavite na 30 minuta u frižider da se krem ohladi, zatim ga umutite mikserom.

2. Za to vreme, dok se ganaš krem hladi, napravite mafine. U dubljoj posudi pomešajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, kakao prah).

U odvojenoj posudi penasto umutite jaja, dodajte šećer i mutite mikserom dok se šećer ne otopi. Dodajte otopljeni maslac i mleko. Zatim dodajte suve sastojke i lagano mešajte žicom za mućenje. 

3. Iseckajte lešnike i Menaž čokoladu, pa dodajte smesi. Sve sastojke lepo sjedinite.

4. U pleh za mafine poređajte papirne korpice. Svaku korpicu napunite sa 2/3 umućene smese. Pecite oko 25 minuta na 180°C.

5. Ohlađene mafine ukrasite ganaš kremom, prelijte rastopljenom Menaž čokoladom i ukrasite šarenim perlicama.

Umesto rendane ili usitnjene Menaž čokolade možete upotrebiti Menaž crne čoko dugmiće.

Slični recepti