Čokoladni fondan sa jagodama

Sastojci:

  • 170 g Menaž čokolade ili Menaž Čoko dugmića
  • 10 kašika omekšalog putera 
  • Kašičica soli 
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 3 velika cela jaja 
  • 3 žumanceta 
  • 1 ½ šolje ( oko 170 g) šećera u prahu
  • ½ cup (oko 70 g) brašna 
  • Jagode po želji, oko 250 g

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C
  2. Šest kalupa namažite puterom i pospite sa malo kakao praha kako se smesa ne bi zalepila. 
  3. Otopite čokoladu i puter na pari dok ne dobijete glatku smesu. 
  4. Skinite sa vatre i dodajte so i ekstrakt vanile pa sve pomešajte i ostavite sa strane da se malo ohladi. 
  5. U odvojenoj posudi umutite jaja i žumanca dok ne postanu penasta, 2-3 minuta u zavisnosti od vašeg miksera. 
  6. Dodajte šećer u prahu i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte otopljenu smesu čokolade i putera i brašno i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. 
  7. Podelite smesu ravnomerno u vaše kalupe koje ćete zatim poređati na veći pleh. 
  8. Pecite 12-13 minuta dok se kolači sa strane ne stegnu, a budu mekani na dodir u sredini. Ovde je vreme pečenja veoma važno. 
  9. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta. Prođite malim nožem ili metalnom špatulom oko ivica da ih odvojite. Stavite tanjir naopako na kalup, i držeći obe posude, pažljivo okrenite tako da kolač ispadne na tanjir. 
  10. Servirajte sa svežim jagodama po ukusu. 

Slični recepti