Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Menaž torta
Sastojci:
Kora
- 250g kikiriki putera
- 175ml meda
- 150g mlevenih badema
- 30g mekanog heljdinog brašna
- 200ml bademovog ili drugog mleka po izboru
- 120g rastopljene Menaž čokolade
Fil
- 250g krem sira
- 250ml slatke pavlake
- 2 kašike prah šećera
Glazura
- 100g Menaž čokolade
- 50ml slatke pavlake
- Menaž crni čoko dugmići
Priprema:
1. Kora: Upalite rernu da se greje na 180°C pre nego što počnete sa pravljenjem torte. U činiju sipajte kikiriki puter i med i promešajte ručno žicom ili varjačom. Potom dodajte suve sastojke: mleveni badem i heljdino brašna, zatim sve sastojko dobro promešajte. Postepeno dodajte mleko sve vreme mešajući sastojke za koru, a na kraju dodajte i rastopljenu Menaž čokoladu. Sipajte smesu u okrugli kalup za pečenje i pecite 30 minuta na 180°C.
2. Fil: Dok se kolač peče, napravite kremasti fil. Krem sir kratko mutite mikserom, zatim dodajte neumućenu slatku pavlaku i prah šećer i mutite mikserom sve dok fil ne postane čvrst. Možete odložiti kratko u frižider da se hladi.
3. Kada se kora ohladi, prebacite je na postolje za torte i premažite kremastim filom. Vratite u frižider da se torta stegne.
4. Glazura: Zagrejte slatku pavlaku na tihoj vatri, skinite sa šporeta, dodajte Menaž čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko torte i dodajte Menaž crne čoko dugmiće i nekoliko seckanih lešnika.
Savet: Posnu varijantu torte možete napraviti bez kremastog fila.