Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Domaća čokoladna torta sa tikvom
Sastojci:
- 3 šolje univerzalnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1 kašičica soli
- 1 šolja oraha ili pekan oraha – blago tostiranih na tiganju i krupno iseckanih
- 2 šolje pirea od pečenog batata
- 1 šolja biljnog ulja
- 1 šolja šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 4 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- Oko 120 gr Menaž čokolade, otopljene i ohlađene
Priprema:
- Pecite batate u rerni zagrejanoj na oko 200°C. Bocnite batate na nekoliko mesta viljuškom ili nožem. Pecite dok se lako ne probodu nožem, oko 40 do 60 minuta – iz batata će početi da curi malo slatkog sirupa kada su potpuno pečeni. Kada se dovoljno ohlade da se obrade, otvorite batate i izvadite meso i zatim napravite pire u blenderu ili ručno.
- Namastiti i posuti brašnom kalup od oko 25 cm i ostaviti ga sa strane.
- Pomešati suve sastojke. Dodati orahe i ostaviti sa strane.
- U mikseru sa metlicom, miksati kuvane batate, šećer, ulje i ekstrakt vanile na srednjoj brzini dok smesa ne postane potpuno glatka i sjajna.
- Dodavati jaja jedno po jedno, pazeći da se svako jaje potpuno sjedini pre nego što se doda sledeće.
- Ručno umešati suve sastojke i orahe. Izvaditi trećinu smese u posebnu posudu i umešati otopčjenu Menaž čokoladu u nju.
- Staviti smese u kalup, naizmenično kao za mramorni kolač.
- Zatim, krajem drvene varjače nežno povući vrtloge kroz smesu da se stvori mramorni efekat. Ne mešati previše ili efekat mramora neće biti postignut – dva prolaza kroz smesu bi trebalo biti sasvim dovoljno!
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok kolač ne naraste, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista – oko sat vremena.
- Ostaviti da se hladi u kalupu 10 minuta pre nego što se prenese na rešetku da se potpuno ohladi.