Domaća čokoladna torta sa tikvom

Sastojci:

  • 3 šolje univerzalnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja oraha ili pekan oraha – blago tostiranih na tiganju i krupno iseckanih
  • 2 šolje pirea od pečenog batata 
  • 1 šolja biljnog ulja
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta 
  • 4 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • Oko 120 gr Menaž čokolade, otopljene i ohlađene

Priprema:

  1. Pecite batate u rerni zagrejanoj na oko 200°C. Bocnite batate na nekoliko mesta viljuškom ili nožem. Pecite dok se lako ne probodu nožem, oko 40 do 60 minuta – iz batata će početi da curi malo slatkog sirupa kada su potpuno pečeni. Kada se dovoljno ohlade da se obrade, otvorite batate i izvadite meso i zatim napravite pire u blenderu ili ručno. 
  1. Namastiti i posuti brašnom kalup od oko 25 cm i ostaviti ga sa strane. 
  1. Pomešati suve sastojke. Dodati orahe i ostaviti sa strane.
  1. U mikseru sa metlicom, miksati kuvane batate, šećer, ulje i ekstrakt vanile na srednjoj brzini dok smesa ne postane potpuno glatka i sjajna. 
  1. Dodavati jaja jedno po jedno, pazeći da se svako jaje potpuno sjedini pre nego što se doda sledeće. 
  1. Ručno umešati suve sastojke i orahe. Izvaditi trećinu smese u posebnu posudu i umešati otopčjenu Menaž čokoladu u nju. 
  1. Staviti smese u kalup, naizmenično kao za mramorni kolač.
  1. Zatim, krajem drvene varjače nežno povući vrtloge kroz smesu da se stvori mramorni efekat. Ne mešati previše ili efekat mramora neće biti postignut – dva prolaza kroz smesu bi trebalo biti sasvim dovoljno! 
  1. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok kolač ne naraste, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista – oko sat vremena. 
  1. Ostaviti da se hladi u kalupu 10 minuta pre nego što se prenese na rešetku da se potpuno ohladi.

Slični recepti