Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta sa orasima
Sastojci:
Kora
- 5 jaja
- 130g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 340g oštrog brašna, Tip-400
- 4 kašike kakao praha
- 200ml mleka
- 1 kesica praška za pecivo
Fil
- 120 ml mleka
- 200g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 200g maslaca
- 200g oraha
Glazura
- 75g maslaca
- 2 kašike ulja
- 2 kašike vode
- 150g Menaž čokolade
Priprema:
1. Kora: Mikserom umutite jaja, šećer, vanilin sećer, dodajte mleko i sve sastojke umutite mikserom. Mikser zatim isključite, umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao prahom i sve lagano sjedinite ručno žicom za mućenje.
Kalup za tortu standardnih dimenzija premažite uljem, pospite brašnom i sipajte pripremljenu smesu. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180°C 40 minuta. Gotovu koru izvadite iz rerne, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Oštrim nožem presecite koru na tri dela kada se potpuno ohladi.
2. Fil: U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i promešajte. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće dodajte u šerpu, zatim ubacite maslac, a šerpu stavite na laganu vatru. Mešajte sve dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. Šerpu sklonite sa ringle, dodajte mlevene orahe i izmešajte ručno žicom za mućenje kako bi se svi sastojci sjedinili.
3. Jednu koru stavite u kalup u kojem se pekla kora, prelijte je ½ vrelog fila. Preklopite drugom korom,prelijte preostalim filom i na kraju preklopite trećom korom. Ostavite da se torta ohladi i da kore lepo upiju fil.
4. Glazura: Menaž čokoladu izlomite na kockice, stavite je u šerpu, dodajte maslac, ulje, vodu i šerpu stavite na laganu vatru. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Tortu prebacite iz kalupa na tacnu, prelijte je glazurom i ostavite da se glazura ohladi i stegne.