Čokoladna torta sa orasima

Sastojci:

Kora

  • 5 jaja
  • 130g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 340g oštrog brašna, Tip-400
  • 4 kašike kakao praha
  • 200ml mleka
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil

Glazura

Priprema:

1. Kora: Mikserom umutite jaja, šećer, vanilin sećer, dodajte mleko i sve sastojke umutite mikserom. Mikser zatim isključite, umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao prahom i sve lagano sjedinite ručno žicom za mućenje.

Kalup za tortu standardnih dimenzija premažite uljem, pospite brašnom i sipajte pripremljenu smesu. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180°C 40 minuta. Gotovu koru izvadite iz rerne, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Oštrim nožem presecite koru na tri dela kada se potpuno ohladi.

2. Fil: U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i promešajte. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće dodajte u šerpu, zatim ubacite maslac, a šerpu stavite na laganu vatru. Mešajte sve dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. Šerpu sklonite sa ringle, dodajte mlevene orahe i izmešajte ručno žicom za mućenje kako bi se svi sastojci sjedinili.

3. Jednu koru stavite u kalup u kojem se pekla kora, prelijte je ½ vrelog fila. Preklopite drugom korom,prelijte preostalim filom i na kraju preklopite trećom korom. Ostavite da se torta ohladi i da kore lepo upiju fil.

4. Glazura: Menaž čokoladu izlomite na kockice, stavite je u šerpu, dodajte maslac, ulje, vodu i šerpu stavite na laganu vatru. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Tortu prebacite iz kalupa na tacnu, prelijte je glazurom i ostavite da se glazura ohladi i stegne.

Slični recepti