Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Esterhazi torta sa Menaž čoko dugmićima
Sastojci:
Kora
- 480g belanaca (12 većih jaja)
- 250g kristal šećera
- 250g mlevenih pečenih lešnika
- 80g brašna T400
- Oko 20g putera za premazivanje papira za pečenje
Fil
- 500ml mleka
- 120g šećera
- 6 žumanaca
- 120g šećera
- 30g gustina
- 30g brašna
- 170g putera
- 170g pralin paste
Pralin pasta od lešnika
- 300g kristal šećera
- 250g mlevenih lešnika
Dekoracija
- 100g mlevenih lešnika
- 2-3 kašike džema od kajsije
- 200g Menaž belih čoko dugmića
- 50g Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Kora: Lešnike dobro ispecite u rerni, oko 15-20 min na 170°C, sve dok ne dobiju duboku zlatnu boju. Ispecite oko 600g lešnika, jer ćete jedan deo upotrebiti za kore, drugi deo za pralin pastu od lešnika, a oko 100g ćete izmrviti oklagijom i upotrebiti za dekoraciju.
Mikserom umutite belanca u polučvrsti sneg pa postepeno dodajte kristal šećer. Nastavite sa mućenjem dok ne dobijete čvrstu penu (šam). Dodajte 250g mlevenog lešnika i brašno iz nekoliko navrata dok vam je mikser na najmanjoj brzini. Polako umešajte smesu dok ne bude sasvim homogena. Pripremite 2 plitka ili ravna pleha. Stavite papir za pečenje i premažite ga sa malo rastopljenog putera. Po pola smese rasporedite u tankom sloju na svaki pleh i poravnajte tako da debljina budućih kora bude ujednačena. Pecite kore na 160°C oko 10-12 minuta.
Savet: 250g lešnika sameljite na nekoj “bakinoj” mašini za mlevenje, nikako na električnom mlinu jer će se pretvoriti u pastu. Ova količina smese je dovoljna za dva pleha dimenzija 30 x 40 cm. Ostavite ih sa strane da se dobro ohlade.
2. Pralin pasta od lešnika: Napravite karamel od kristal šećera. Kada karamel dostigne lepu bakarnu boju i šećer je potpuno istopljen, u njega ubacite mleveni lešnik, promešajte smesu tako iz svega nekoliko puta (ako intenzivno mešate, dobićete ušećerene lešnike) i izlijte na pek papir ili silikonsku podlogu. Kada se dobro ohladi, “istucite” celu stvrdnutu smesu oklagijom, tako da dobijete što manje komade, a onda ih sameljite u nekom multipraktiku. Konzistencija pralin paste treba da podseća na malo tečniji komercijalni puter od badema.
3. Fil: Zagrejte mleko i šećer tako da budu dosta topli, kad kapnete smesu na ruku da bude vrela, ali ne i da bude ključala. U odvojenoj posudi pomešajte tačno ovim redosledom žumanca i šećer tako da smesa postane homogena, dodajte brašno i mutite da smesa postane ujednačena i bez grumuljica. Zatim dodajte gustin i mutite da smesa postane ujednačena i bez grumuljica.
Smesa treba da bude dosta čvrsta, nema potrebe da se muti da bude penasta. U takvu smesu dodajte pola količine mleka i šećera, dobro razmutite i vratite nazad u šerpu u kojoj je bilo mleko. Kuvajte, sve vreme mešajući, sve dok se krem ne zgusne i dok se ne formiraju duboke brazde dok mešate mutilicom. Krem izlijte u plitki poslužavnik, prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider da se ohladi na otprilike sobnu temperaturu. Kada se krem dovoljno ohladio, prebacite ga u mikser i postepeno dodajte prvo sav puter, a zatim i pralin pastu. Mutite još 5-6 minuta da bude potpuno sjajan, glada, bez grumuljica i sasvim homogen. Ostavite ga da se dobro ohladi, barem 2 sata.
4. Torta: Koru iz svakog pleha isecite na po pola, dobićete 4 pravougaonika. Ako želite da bude kvadratnog oblika, izmerite izvice i odsecite jedan deo da biste dobili kvadrat. Kada se krem sasvim stegao, možete da počnete da filujete tortu.
Stavite jednu koru na podmetač, premažite slojem fila debelim barem 1 cm. Redom slažite kore i fil, sve dok ne stigne do kore na vrhu. Premažite tankim slojem okolo celu tortu i stavite je u frižider da se stegne oko 60 minuta.
5. Dekoracija: Za to vreme preostale ispečene lešnike usitnite oklagijom, tako da dobijete sitne komadiće. Kada se torta stegla, rukama zalepite ove usitnjene lešnike okolo. Stavite ponovo tortu u frizider da se malo stegne.
Uzmite 2-3 kašike džema od kajsija i premažite gornju koru torte i opet stavite tortu u frižider da se malo ohladi. Istopite prvo Menaž bele čoko dugmiće sa 1 kasikom ulja na vodenom kupatilu, ostavite sa strane. Istopite Menaž crne čoko dugmiće na vodenom kupatilu i sipajte u fišek od papira ili najlon kesu, spustite u čašu vrhom na gore.
Izvadite tortu iz frižidera i prvo prelijte belom čokoladom. Poravnajte. Uzmite kesicu sa crnom čokoladom, odsecite je na vrhu tako da može da curi sasvim tanak mlaz čokolade. “Nacrtajte” na površini bele čokolade 3 ili 4 kvadrata od crne čokolade. Drvenim štapićem ili čačkalicom povucite od spoljnog špica na uglovima na dole ka centru. Na sredinama spoljnih iscrtanih kvadrata, povucite cackalicom ka centru na unutra.