Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Zebra kolač
Sastojci:
- 350g brašna
- 250g šećera
- 5 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- 125ml mlake vode
- 250ml ulja
- 2 kašike kakao praha
Glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 2 kašike ulja
Priprema:
1. Najpre odvojite žumanca od belanaca, pa ih penasto umutite sa šećerom, vanilinim šećerom i dodajte vodu i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo sve vreme mešajući smesu. U odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, a zatim dodajte smesi sa žumancima.
2. Podelite testo u dve činije i u jednu umešajte dve kašike kakao praha. Na sredini kalupa za pečenje najpre sipajte dve kašike svetlog fila, zatim na ovaj sloj dodajte dve kašike tamnog fila i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite oba fila.
3. Pecite u zagrejanoj rerni 50-60 minuta na 180°C. Proverite pomoću čačkalice da li je Zebra kolač pečen.
4. Dok se kolač hladi, pripremite glazuru. Na tihoj vatri pomešajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo ulja i mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi. Kada se kolač dovoljno ohladi, prelijte čokoladnom glazurom i sačekajte da se stegne pre služenja.