Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Američka pita sa višnjama i Menaž čokoladom
Sastojci:
Kora
- 300g brašna
- 250g margarina
- 100ml mleka ili vode
- 2 kašike kristal šećera
- 1 kašičica soli
Fil
- 500g višanja
- 180g kristal šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. U posudi promešajte brašno, šećer i kašičicu soli, zatim dodajte usitnjeni margarin i kratko mutite mikserom. Tečnost dodajte postepeno i mesite kratko testo rukama laganim pokretima, tako da bude kompaktno. Kada je testo gotovo, podelite ga na dve jufke, svaki deo obložite aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru da odstoji najmanje 60 minuta.
2. Kalup dobro namažite margarinom. Izvadite jedan deo testa, razvucite oklagijom u krug koji treba da bude nekoliko centimetara veći od veličine kalupa u kojem ćete peći, a zatim razvijeno testo prenesite u kalup. Udubite ili utapkajte testno na dno kalupa i ostavite ivice testa da vire izvan.
3. Pripremite fil: Višnje dobro ocedite pa pomešajte sa brašnom i šećerom, dodajte vanilin šećer i sve dobro sjedinite. Sipajte fil preko testa u kalup. Kada dodate fil, stavite na površinu nekoliko redova Menaž čokolade ili nekoliko crnih čoko dugmića.
4. Izvadite zatim drugi deo testa iz frižidera, pa i njega oklagijom razvijte u krug, isecite ga na trake željene debljine. Isečenim trakama ukrasite gornji deo preko višanja. Da biste spojili gornju i donju koru koristite viljušku, pa njome utisnite krajeve. Gornju koru zatim premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera.
5. Pitu pecite 20 minuta na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40 minuta. Kada bude gotova, ostavite je da odstoji, a onda secite i poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili malo šlaga.