Američka pita sa višnjama i Menaž čokoladom

Sastojci:

Kora

  • 300g brašna
  • 250g margarina
  • 100ml mleka ili vode
  • 2 kašike kristal šećera
  • 1 kašičica soli

Fil

Priprema:

1. U posudi promešajte brašno, šećer i kašičicu soli, zatim dodajte usitnjeni margarin i kratko mutite mikserom. Tečnost dodajte postepeno i mesite kratko testo rukama laganim pokretima, tako da bude kompaktno. Kada je testo gotovo, podelite ga na dve jufke, svaki deo obložite aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru da odstoji najmanje 60 minuta.

2. Kalup dobro namažite margarinom. Izvadite jedan deo testa, razvucite oklagijom u krug koji treba da bude nekoliko centimetara veći od veličine kalupa u kojem ćete peći, a zatim razvijeno testo prenesite u kalup. Udubite ili utapkajte testno na dno kalupa i ostavite ivice testa da vire izvan.

3. Pripremite fil: Višnje dobro ocedite pa pomešajte sa brašnom i šećerom, dodajte vanilin šećer i sve dobro sjedinite. Sipajte fil preko testa u kalup. Kada dodate fil, stavite na površinu nekoliko redova Menaž čokolade ili nekoliko crnih čoko dugmića.

4. Izvadite zatim drugi deo testa iz frižidera, pa i njega oklagijom razvijte u krug, isecite ga na trake željene debljine. Isečenim trakama ukrasite gornji deo preko višanja. Da biste spojili gornju i donju koru koristite viljušku, pa njome utisnite krajeve. Gornju koru zatim premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera.

5. Pitu pecite 20 minuta na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40 minuta. Kada bude gotova, ostavite je da odstoji, a onda secite i poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili malo šlaga.

Slični recepti