Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čoko medenjaci
Sastojci:
Testo
- 500-700g glatkog brašna, Tip-400
- 200g kristal šećera
- 2 jaja
- 150g meda
- 50g putera
- 3 supene kašike tople vode
- Rendana kora pomorandže
- Cimet
Glazura
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 2 supine kašike ulja
- 100ml mleka
Priprema:
1. Puter istopite na laganoj vatri, skinite sa šporeta, dodajte med i sačekajte da se istopi. Zatim dodajte jaja i smesu umutite ručno žicom.
2. Postepeno dodajte brašno, šećer i cimet po želji, rendanu koru pomorandže i tri supene kašike tople vode. Sve dobro promešajte i na kraju dodajte smesu od istopljenog putera, jaja i meda. Umesite tvrdo, ali glatko testo, prekrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite u frižider da se ohladi najmanje 60 minuta.
3. Nakon toga razvucite oklagijom testo na pobrašnjenoj površni debljine oko 1 cm. Okruglom modlom vadite medenjake i ređajte ih na pleh obložen papirom za pećenje. Pecite ih u dobro zagrejanoj rerni na 180°C 5-10 minta dok ne dobiju zlatnu boju.
4. Dok se medenjaci peku i hlade, napravite čokoladnu glazuru tako što ćete Menaž čokoladu ili Menaž čoko dugmiće rastopiti sa mlekom i uljem na tihoj vatri. Na kraju, jedan kraj pečenih medenjaka prelijte čokoladom i ostavite da se čokolada dobro stegne pre služenja.