Čokoladna baklava

Autor:
Irena Vitković

Kategorije:

Sastojci:

Sirup

  • 300g šećera
  • 70g meda
  • 250ml vode
  • Ekstrakt vanile

Priprema:

1. Prvo pripremite sirup: Pomešajte sve sastojke u šerpici i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite vatru i ostaviti da polako kuva oko 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.

2. Isecite kore tako da stanu u pleh. Pomešajte orahe i Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće. Podmažite pleh i ređajte 7 kora u pleh, a svaku dobro premažite maslacem, pa pospite polovinom smese oraha i čokolada. Poređajte još četiri kore premazane maslacem, pa pospite ostatak oraha i čokolade i završiti sa ostalih 7 kora. 

3. Isecite baklavu na kockice i dobro premažite maslacem. Zagrejte rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta da lepo porumeni. Izvadite ih rerne i polako prelijte sirupom. Ostavite preko noći da se dobro ohladi, ali ne u frižideru.

4. Pri služenju možete preliti baklavu topljenom čokoladom.

Slični recepti