Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta sa svežim jagodama
Sastojci:
Kolač
- 150g Menaž čokolade ili Čoko dugmića
- 100 g putera (sobne temperature)
- 100ml neutralne pavlake za kuvanje
- 1 kašika kakao praha
- 4 jaja
- 4 kašike šećera u kristalu
Ganache
- 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 150 g Menaž čokolade ili Čoko dugmića
Još
- Jagode (po ukusu)
Priprema:
- Postavite pek papir na dno malog okruglog kalupa (20-24 cm), a strane premažite puterom.
- Na pari otopite čokoladu i puter dok se ne sjedine, a zatim sklonite sa vatre i umešajte pavlaku za kuvanje. Ostavite smesu sa strane.
- Razbijte jaja i odvojite žumanca od belanaca. U čokoladnu smesu dodajte kakao i jedno po jedno žumance, mešajući sve dok se smesa ne ujednači.
- Umutite belanca sa prstohvatom soli mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer dok mutite.
- Pažljivo umešajte belanca u čokoladnu smesu, dodajući ih malo po malo dok se sve lepo ne sjedini.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Pecite oko 30 minuta ili dok torta ne bude pečena. Ako koristite veći kalup, vreme pečenja može biti kraće. Takođe, stavite posudu sa vodom na dno rerne kako biste održali vlažnost i strukturu torte.
Ganache
Zagrejte pavlaku za kuvanje (ali ne do ključanja) i ubacite čokoladu. Kada se čokolada otopi, žicom dobro izmešajte dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ostavite da se prohladi da biste dobili adekvatnu konzistenciju pa prelijte preko torte.
Odozgo ukrasite iseckanim jagodama. Po svom izboru i ukusu odredite količinu.