Čokoladna torta za sve prilike

Sastojci:

Kore

Fil

  • 400g Menaž čokolade
  • 10 jaja
  • 200g kristal šećera
  • 250g margarina ili putera za kolače

Glazura

  • 300g mlečne Najlepše želje čokolade
  • 150ml slatke pavlake

Priprema:

1. Kore: Rastopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, pa ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite pet žumanaca sa kristal šećerom, pa dodajte otopljenu čokoladu, mlevenog keksa po ukusu i seckanie orahe, lešnike ili bademe. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od pet belanaca i postepeno dodajte u smesu od žumanaca lagano mešajući varjačom.

Smesu za koru rasporedite po papiru za pečenje postavljenom na pravougaoni kalup željenih dimenzija, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 160-180 ºC oko 20 minuta. Proverite da li je kora pečena tako što ćete čačkalicu zabosti u sredinu testa. Izvadite kalup iz rerne, a potom i koru i ostavite da se dobro hladi. Od pripremljenog materijala možete ispeći još jednu ili dve kore u zavisnosti koliko želite da torta ima slojeva.

2. Fil: Umutite sva jaja sa kristal šećerom, pa stavite da se smesa kuva na laganoj temperaturi. Kad smesa dobije gustinu, umešajte otopljenu Menaž čokoladu, pa ostavite da se fil sasvim ohladi.

Omekšali margarin za kolače ili puter umutite mikserom, te dodajte kašiku po kašiku fila neprestano muteći. 

3. Glazura: Ohlađene kore oštrim dugim nožem presecite po sredini na dva dela. Filujte svaku koricu i slažite jednu na drugu dok imate i kora i fila. Ostavite tortu u frižideru da se rashladi preko noći, pa je dekorišite po svojoj želji: Mlečnu Najlepše želje čokoladu prelijte zagrejanom slatkom pavlakom i mešajte sve dok se čokolada ne istopi, pa prelijte celu tortu čokoladnim kremom. 

Slični recepti