Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni fondan sa jagodama
Sastojci:
- 170 g Menaž čokolade ili Menaž Čoko dugmića
- 10 kašika omekšalog putera
- Kašičica soli
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 3 velika cela jaja
- 3 žumanceta
- 1 ½ šolje ( oko 170 g) šećera u prahu
- ½ cup (oko 70 g) brašna
- Jagode po želji, oko 250 g
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C
- Šest kalupa namažite puterom i pospite sa malo kakao praha kako se smesa ne bi zalepila.
- Otopite čokoladu i puter na pari dok ne dobijete glatku smesu.
- Skinite sa vatre i dodajte so i ekstrakt vanile pa sve pomešajte i ostavite sa strane da se malo ohladi.
- U odvojenoj posudi umutite jaja i žumanca dok ne postanu penasta, 2-3 minuta u zavisnosti od vašeg miksera.
- Dodajte šećer u prahu i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte otopljenu smesu čokolade i putera i brašno i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
- Podelite smesu ravnomerno u vaše kalupe koje ćete zatim poređati na veći pleh.
- Pecite 12-13 minuta dok se kolači sa strane ne stegnu, a budu mekani na dodir u sredini. Ovde je vreme pečenja veoma važno.
- Izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta. Prođite malim nožem ili metalnom špatulom oko ivica da ih odvojite. Stavite tanjir naopako na kalup, i držeći obe posude, pažljivo okrenite tako da kolač ispadne na tanjir.
- Servirajte sa svežim jagodama po ukusu.