Čokoladni fondan sa jagodama

Sastojci:

  • 170 g Menaž čokolade ili Menaž Čoko dugmića
  • 10 kašika omekšalog putera 
  • Kašičica soli 
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 3 velika cela jaja 
  • 3 žumanceta 
  • 1 ½ šolje ( oko 170 g) šećera u prahu
  • ½ cup (oko 70 g) brašna 
  • Jagode po želji, oko 250 g

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C
  2. Šest kalupa namažite puterom i pospite sa malo kakao praha kako se smesa ne bi zalepila. 
  3. Otopite čokoladu i puter na pari dok ne dobijete glatku smesu. 
  4. Skinite sa vatre i dodajte so i ekstrakt vanile pa sve pomešajte i ostavite sa strane da se malo ohladi. 
  5. U odvojenoj posudi umutite jaja i žumanca dok ne postanu penasta, 2-3 minuta u zavisnosti od vašeg miksera. 
  6. Dodajte šećer u prahu i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte otopljenu smesu čokolade i putera i brašno i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. 
  7. Podelite smesu ravnomerno u vaše kalupe koje ćete zatim poređati na veći pleh. 
  8. Pecite 12-13 minuta dok se kolači sa strane ne stegnu, a budu mekani na dodir u sredini. Ovde je vreme pečenja veoma važno. 
  9. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta. Prođite malim nožem ili metalnom špatulom oko ivica da ih odvojite. Stavite tanjir naopako na kalup, i držeći obe posude, pažljivo okrenite tako da kolač ispadne na tanjir. 
  10. Servirajte sa svežim jagodama po ukusu. 

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.