Čokoladni kolač sa šljivama

Sastojci:

Biskvit

  • 200g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike kakao praha
  • 4 kašike mlevenih oraha ili badema
  • 250ml jogurta
  • 100ml ulja
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike džema od šljiva
  • 1 kesica vanilinog šećer

Glazura

Dekoracija

  • 200 ml slatke pavlake
  • Šljive

Priprema:

1. Umutite jogurt, ulje, džem od šljiva i šećer, a u drugoj činiji pomešajte suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu, vanilin šećer, mlevene orahe i kakao prah. Potom postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu tečnih i sve zajedno mutite bar 5 minuta, dok se sve lepo ne sjedini.

Savet: Možete dodati i 3 kašike slatke pavlake, kao i mešavinu začina od cimeta i muskatnog oraščića.

2. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko pola sata na 180°C. Zbog preliva je najzgodnije da se peče u kalupu sa obručem koji može da se skine, ali nije nužno. 

3. Glazura: Na umerenoj temperaturi otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, puter, ulje, šećer, mleko i ekstrakt vanile mešajući povremeno žicom. Smesa treba da bude gušća, ne jako retka.

4. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi oko 10 minuta, pa prelijte čokoladnom glazurom. Sačekajte da se glazura stegne, pa penasto umutite slatku pavlaku i nanesite na kolač. Za lepši ukus dodajte nekoliko šljiva i malo rendane Menaž čokolade. 

Slični recepti