Čokoladni kuglof sa karamelom

Autor:
anjapoleti

Kategorije:

Sastojci:

Prvi sloj

  • 120g karamele

Testo

  • 150g putera
  • 200g smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 200g brašna
  • 30g kakao praha
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica instant kafe
  • 230ml mleka

Krem

  • 600ml kondenzovanog mleka
  • 300ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 4 jajeta
  • kašičica ekstrakta vanile

Preko kolača

Priprema:

1. Uključite rernu na 180°C (do 200°C, u zavisnosti od jačine grejača). Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom.

2. Za čokoladni patišpanj u jednoj činiji žicom umutite puter sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i umutite dok se ne sjedini.

3. U drugoj činiji pomešajte suve sastojke i prosejte ih, pa ih potom dodajte vlažnim sastojcima. Na kraju sipajte i punomasno mleko.

3. Za krem u blenderu umutite kondenzovano i zaslađeno kondenzovano mleko, jaja i vanilu. Umutite dok se sve ne sjedini.

4. Na dno kalupa stavite karamelu, a preko nje rasporedite testo za patišpanj. Nakon toga sipajte tečnu smesu preko zadnje strane kašike da se smese ne bi pomešale.

5. Kuglof stavite u duboki pleh i oko njega nalijte vrelu vodu. Stavite u rernu i pecite sat vremena. Tokom pečenja, tamno testo će isplivati na površinu, a svetla tečna smesa će potonuti.

6. Nakon pečenja, izvadite kolač i prevrnite ga na tanjir. Dok se kolač hladi, istopite Menaž crne čoko dugmiće sa malo mleka.

7. Prelijte gotov kolač čokoladom i karamelom, pa potom pospite na njega zdrobljeni kikiriki.

Slični recepti