Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni kuglof sa karamelom
Sastojci:
Prvi sloj
- 120g karamele
Testo
- 150g putera
- 200g smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 200g brašna
- 30g kakao praha
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica instant kafe
- 230ml mleka
Krem
- 600ml kondenzovanog mleka
- 300ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 4 jajeta
- kašičica ekstrakta vanile
Preko kolača
- 1 pakovanje Menaž crnih čoko dugmića
- malo karamele
- šaka kikirikija
Priprema:
1. Uključite rernu na 180°C (do 200°C, u zavisnosti od jačine grejača). Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom.
2. Za čokoladni patišpanj u jednoj činiji žicom umutite puter sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i umutite dok se ne sjedini.
3. U drugoj činiji pomešajte suve sastojke i prosejte ih, pa ih potom dodajte vlažnim sastojcima. Na kraju sipajte i punomasno mleko.
3. Za krem u blenderu umutite kondenzovano i zaslađeno kondenzovano mleko, jaja i vanilu. Umutite dok se sve ne sjedini.
4. Na dno kalupa stavite karamelu, a preko nje rasporedite testo za patišpanj. Nakon toga sipajte tečnu smesu preko zadnje strane kašike da se smese ne bi pomešale.
5. Kuglof stavite u duboki pleh i oko njega nalijte vrelu vodu. Stavite u rernu i pecite sat vremena. Tokom pečenja, tamno testo će isplivati na površinu, a svetla tečna smesa će potonuti.
6. Nakon pečenja, izvadite kolač i prevrnite ga na tanjir. Dok se kolač hladi, istopite Menaž crne čoko dugmiće sa malo mleka.
7. Prelijte gotov kolač čokoladom i karamelom, pa potom pospite na njega zdrobljeni kikiriki.