Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni mafini sa lešnikom
Sastojci:
- 12-15 papirnih korpica
- 2 jaja
- 150g šećera
- 250g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica vanilinog šećera
- 50g seckanih lešnika
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 150ml mleka
- 125g putera
Ganaš krem
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 300ml slatke pavlake
- 30g putera
Čokoladna glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Ganaš krem: U šerpicu stavite slatku pavlaku i zagrejte na umerenoj temperaturi. Čim počne da vri, sklonite sa ringle i sipajte preko izlomljene Menaž čokolade i omekšalog putera, mešajte dok se ne dobije glatka homogena masa. Stavite na 30 minuta u frižider da se krem ohladi, zatim ga umutite mikserom.
2. Za to vreme, dok se ganaš krem hladi, napravite mafine. U dubljoj posudi pomešajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, kakao prah).
U odvojenoj posudi penasto umutite jaja, dodajte šećer i mutite mikserom dok se šećer ne otopi. Dodajte otopljeni maslac i mleko. Zatim dodajte suve sastojke i lagano mešajte žicom za mućenje.
3. Iseckajte lešnike i Menaž čokoladu, pa dodajte smesi. Sve sastojke lepo sjedinite.
4. U pleh za mafine poređajte papirne korpice. Svaku korpicu napunite sa 2/3 umućene smese. Pecite oko 25 minuta na 180°C.
5. Ohlađene mafine ukrasite ganaš kremom, prelijte rastopljenom Menaž čokoladom i ukrasite šarenim perlicama.
Umesto rendane ili usitnjene Menaž čokolade možete upotrebiti Menaž crne čoko dugmiće.