Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni mus
Sastojci:
- 280g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 4 kašike neslanog maslaca
- 40g gustina (kukuruznog skroba)
- 60g kakao praha
- 200g šećera
- 800ml mleka
- 2 velika jaja
- 4 žumanca
- ¼ kašičice soli
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
1. U većoj staklenoj činiji, nad parom rastopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i puter.
2. U drugoj činiji, pomešajte suve sastojke, kukuruzni skrob, kakao i pola količine šećera. Dodajte jaja i žumanca, i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Polako dodajte 200ml mleka u smesu.
3. U šerpi srednje veličine, zagrejte preostalo mleko, šećer i so do ključanja. Pažljivo pomešajte vruće mleko sa smesom od jaja i kakao praha. Kuvajte dobijeni krem dok se ne zgusne, tri do četiri minuta na srednjoj vatri.
4. Sklonite sa vatre i dodajte istopljenu čokoladu sa puterom, kao i ekstrakt vanile. Po potrebi, krem procedite kako bi bio potpuno gladak, a zatim rashladite u frižideru. Pre serviranja, po površini ohlađenog krema kapnite nekoliko kapi maslinovog ulja.
Savet: Ovaj krem se tradicionalno servira u velikoj činiji, tako da svako od gostiju može sam da se posluži, ali mi vam ipak savetujemo da ga servirate u posudicama ili lepim čašama dovoljnim za po jednu porciju.