Čokoladni mus

Sastojci:

  • 280g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 4 kašike neslanog maslaca
  • 40g gustina (kukuruznog skroba)
  • 60g kakao praha 
  • 200g šećera 
  • 800ml mleka 
  • 2 velika jaja 
  • 4 žumanca
  • ¼ kašičice soli 
  • 2 kašičice ekstrakta vanile 
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

1. U većoj staklenoj činiji, nad parom rastopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i puter. 

2. U drugoj činiji, pomešajte suve sastojke, kukuruzni skrob, kakao i pola količine šećera. Dodajte jaja i žumanca, i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Polako dodajte 200ml mleka u smesu. 

3. U šerpi srednje veličine, zagrejte preostalo mleko, šećer i so do ključanja. Pažljivo pomešajte vruće mleko sa smesom od jaja i kakao praha. Kuvajte dobijeni krem dok se ne zgusne, tri do četiri minuta na srednjoj vatri. 

4. Sklonite sa vatre i dodajte istopljenu čokoladu sa puterom, kao i ekstrakt vanile. Po potrebi, krem procedite kako bi bio potpuno gladak, a zatim rashladite u frižideru. Pre serviranja, po površini ohlađenog krema kapnite nekoliko kapi maslinovog ulja.

Savet: Ovaj krem se tradicionalno servira u velikoj činiji, tako da svako od gostiju može sam da se posluži, ali mi vam ipak savetujemo da ga servirate u posudicama ili lepim čašama dovoljnim za po jednu porciju.

Slični recepti