Crveni baršunasti čizkejk

Sastojci:

  • 310g brašna
  • 100 g otopljene Menaž čokolade ili Menaž čoko dugmića
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 250g šećera
  • 240ml mlaćenice/buttermilk (pomešajte 240ml mleka i jednu kašiku limunovog soka, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi)
  • 200ml suncokretovog ulja 
  • 1 kašičica sirćeta
  • 2 jaja
  • 115g putera (sobne temperature)
  • 1-2 kašičice jestive crvene boje 
  • 2 kašičice vanila ekstrakta 

Fil

  • 300ml ohlađene slatke pavlake 
  • 450g krem sira (sobne temperature)
  • 190g šećera u prahu
  • 1 kašićica vanilla ekstrakta

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so i ostavite sa strane.
  3. U drugoj velikoj posudi umutite puter i šećer dok smesa ne postane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje, sirće, ekstrakt vanile, mlaćenicu i otopljenu Menaž čokoladu i mutite dok se ne sjedini. Postepeno dodajte suve sastojke i lepo promešajte. Na kraju, dodajte boju za hranu i promešajte.
  4. Sipajte smesu u dva pleha za pečenje prečnika 20cm, podmazana puterom i posuta brašnom.
  5. Pecite 35-40 minuta, dok zabodena čačkalica u testo ne izađe čista, a zatim ostavite kolače da se potpuno ohlade. 
  6. Napravite krem: u velikoj posudi, umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Mutite dok ne postane glatko i kremasto. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku i zatim lagano umešajte u smesu od krem sira.
  7. Stavite jedan sloj kolača ravnom stranom na dole. Nanesite sloj krema, stavite drugi sloj kolača na vrh krema. Rasporedite ostatak krema ravnomerno preko vrha i stranica kolača.

Slični recepti