Ekleri

Sastojci:

Testo

  • 125g mleka 3.5% masti 
  • 125ml vode 
  • 110g putera  
  • 2g soli  
  • 5g šećera 
  • 140g prosejanog brašna  
  • 4-5 jaja (zavisi od veličine)
  • Dobro, ali ne penasto umućenih glazura od jaja (1 celo jaje, 5g slatke pavlake sa 35% masti, malo soli) 

Fil

  • 500ml mleka, 2.8 do 3.5% masti 
  • 125g kristal šećera (63g+62g)
  • ½ Štapić vanile ili 1 kašika ekstrakta vanile
  • 30g gustina
  • 30g brašna
  • 4 žumanca
  • 50g putera

Glazura

Priprema:

1. Testo: Zagrejte rernu na 200°C. Stavite papir za pečenje na plehove. U šerpi srednje veličine pomešajte mleko, vodu, puter, šećer i so. Dobro izmešajte špatulom i onda krenite da mešate mutilicom na tihoj vatri. Do tada puter i šećer treba da su dobro rastvoreni u smesi, u njoj ne sme da  bude grumuljica. Zatim sklonite sa vatre.  

Dodajte odjednom prosejano brasno u tečnu smesu i odmah intenzivno mešajte mutilicom tako da se smesa spoji oko 30 sekundi. Grumuljice će se videti odmah po dodavanju brašna, ali posle 30 sekundi mešanja ne bi trebalo da ih bude, već testo treba da bude sasvim glatko.

Uzmite sada gumenu/silikonsku špatulu, stavite šerpu sa testom nazad na vatru i mešajte testo sve dok ne postane suvo, oko 1 minut. Testo je gotovo kad se  prikupi u jednu veliku grudvu i počne da se lepi za dno šerpe. Uklonite smesu sa vatre i prenesete je u činiju.

Mutite testo mikserom na srednjoj brzini oko 30 sekundi, onda prebacite brzinu na najmanju i počnite da  dodajete jaja, svaki put dodajući narednu količinu tek kad se prethodno kolicina  dobro sjedinila sa testom.  Svaki put kad dodate jaje, smanjite brzinu na najnižu. Kad budete dodali količinu od oko 2 jaja, zaustavite  mikser, skinite mutilicu i skinite testo koje se zalepilo ili za mutilicu ili za zid činije. Zatim sve to vratite na mesto, opet počnite da dodajete jaja prateći istu  proceduru.  

Savet: Ako je konzistencija kako treba, kad budete izvukli mutilicu iz testa, testo će sa nje da visi u obliku slova V, biće vrlo sjajno i blago će se prelivati. Ako je suviše suvo, dodajte  kafenu kašičicu jaja i ponovite proceduru. Ako dodate previše jaja, testo će postati tečno i neće moći da zadrži oblik ni digne se u rerni. 

Kad testo bude kako treba, prenesite dovoljnu količinu testa u poslastičarsku kesu na kojoj je namešten okrugli nastavak. Istiskujte za eklere trake dužine 7.5 do 9 cm na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15 minuta na 200°C, a zatim  smanjite temperaturu na 160°C i pecite ih jos 15 minuta.  

2. Fil: Odmerite mleko u šerpicu i u to sipajte 63g šećera i kašiku vanile (ili pola štapića). Zagrejte da bude vrlo toplo, ali ne do kljucanja. 

Na drugoj strani, u činiju stavite 4 žumanca , mutilicom ih umutite. Dodajte prvo 62g šećera, dobro umutite mutilicom, zatim dodajte brašno, dobro umutite,  a zatim poslednji dodajte gustin i dobro mutite, dok ne bude grumuljica. Dodajte  otprilike trećinu toplog mleka, dobro razmutite, tako da smesa nema grudvica. Preručite u šerpicu sa mlekom i stavite je na srednju vatru.  

Dobro mutite smesu mutilicom, tako da ona dopre svugde i da nigde ne zagori. Čim smesa postane gušća, skonite sa vatre i mutite mutilicom još 30 sekundi. Vratite na srednju vatru i ponovo mutite mutilicom kao i pre, sve  dok ne proključa, bar jedan minut .

Odmah zatim sklonite fil sa vatre i prenesite ga u neku posudu u kojoj može brzo da se ohladi (napravite vodeno kupatilo od duboke činije na čijem dnu sipate malo vode i dosta leda). Ako krem malo razdvoji kad se ohladi, stavite ga u činiju i mutite dok ponovo ne stekne uniforman, kremast izgled. Onda ga skupite silikonskom špatulom, stavite u prekrivenu činiju i u frižider da se hladi.  

Dodajte postepeno omekšali puter i mutite dok se sasvim dobro ne razmuti. Fil ostavite preko noći da sasvim očvrsne. Eklere punite filom pomoću poslastičarske kese.

3. Glazura: Zagrejte kratko slatku pavlaku, pa u nju dodajte Menaž crne čoko dugmiće. Sačekajte da smesa prohladi, pa gornje delove eklera umočite u nju. Dodatno ukrasite bobičastim voćem po želji.

Slični recepti