Esterhazi torta sa Menaž čoko dugmićima

Sastojci:

Kora

  • 480g belanaca (12 većih jaja)
  • 250g kristal šećera 
  • 250g mlevenih pečenih lešnika
  • 80g brašna T400
  • Oko 20g putera za premazivanje papira za pečenje

Fil

  • 500ml mleka
  • 120g šećera
  • 6 žumanaca
  • 120g šećera
  • 30g gustina
  • 30g brašna
  • 170g putera
  • 170g pralin paste

Pralin pasta od lešnika

  • 300g kristal šećera
  • 250g mlevenih lešnika

Dekoracija

Priprema:

1. Kora: Lešnike dobro ispecite u rerni, oko 15-20 min na 170°C, sve dok ne dobiju duboku zlatnu boju. Ispecite oko 600g lešnika, jer ćete jedan deo upotrebiti za kore, drugi deo za pralin pastu od lešnika, a oko 100g ćete izmrviti oklagijom i upotrebiti za dekoraciju. 

Mikserom umutite belanca u polučvrsti sneg pa postepeno dodajte kristal šećer. Nastavite sa mućenjem dok ne dobijete čvrstu penu (šam). Dodajte 250g mlevenog lešnika i brašno iz nekoliko navrata dok vam je mikser na najmanjoj brzini. Polako umešajte smesu dok ne bude sasvim homogena. Pripremite 2 plitka ili ravna pleha. Stavite papir za pečenje i premažite ga sa malo rastopljenog putera. Po pola smese rasporedite u tankom sloju na svaki pleh i poravnajte tako da debljina budućih kora bude ujednačena. Pecite kore na 160°C oko 10-12 minuta.

Savet: 250g lešnika sameljite na nekoj “bakinoj” mašini za mlevenje, nikako na električnom mlinu jer će se pretvoriti u pastu.  Ova količina smese je dovoljna za dva pleha dimenzija 30 x 40 cm. Ostavite ih sa strane da se dobro ohlade.

2. Pralin pasta od lešnika: Napravite karamel od kristal šećera. Kada karamel dostigne lepu bakarnu boju i šećer je potpuno istopljen, u njega ubacite mleveni lešnik, promešajte smesu tako iz svega nekoliko puta (ako intenzivno mešate, dobićete ušećerene lešnike) i izlijte na pek papir ili silikonsku podlogu. Kada se dobro ohladi, “istucite” celu stvrdnutu smesu oklagijom, tako da dobijete što manje komade, a onda ih sameljite u nekom multipraktiku. Konzistencija pralin paste treba da podseća na malo tečniji komercijalni puter od badema. 

3. Fil: Zagrejte mleko i šećer tako da budu dosta topli, kad kapnete smesu na ruku da bude vrela, ali ne i da bude ključala. U odvojenoj posudi pomešajte tačno ovim redosledom žumanca i šećer tako da smesa postane homogena, dodajte brašno i mutite da smesa postane ujednačena i bez grumuljica. Zatim dodajte gustin i mutite da smesa postane ujednačena i bez grumuljica. 

Smesa treba da bude dosta čvrsta, nema potrebe da se muti da bude penasta. U takvu smesu dodajte pola količine mleka i šećera, dobro razmutite i vratite nazad u šerpu u kojoj je bilo mleko. Kuvajte, sve vreme mešajući, sve dok se krem ne zgusne i dok se ne formiraju duboke brazde dok mešate mutilicom. Krem izlijte u plitki poslužavnik, prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider da se ohladi na otprilike sobnu temperaturu. Kada se krem dovoljno ohladio, prebacite ga u mikser i postepeno dodajte prvo sav puter, a zatim i pralin pastu. Mutite još 5-6 minuta da bude potpuno sjajan, glada, bez grumuljica i sasvim homogen. Ostavite ga da se dobro ohladi, barem 2 sata. 

4. Torta: Koru iz svakog pleha isecite na po pola, dobićete 4 pravougaonika. Ako želite da bude kvadratnog oblika, izmerite izvice i odsecite jedan deo da biste dobili kvadrat. Kada se krem sasvim stegao, možete da počnete da filujete tortu. 

Stavite jednu koru na podmetač, premažite slojem fila debelim barem 1 cm. Redom slažite kore i fil, sve dok ne stigne do kore na vrhu. Premažite tankim slojem okolo celu tortu i stavite je u frižider da se stegne oko 60 minuta. 

5. Dekoracija: Za to vreme preostale ispečene lešnike usitnite oklagijom, tako da dobijete sitne komadiće. Kada se torta stegla, rukama zalepite ove usitnjene lešnike okolo. Stavite ponovo tortu u frizider da se malo stegne. 

Uzmite 2-3 kašike džema od kajsija i premažite gornju koru torte i opet stavite tortu u frižider da se malo ohladi. Istopite prvo Menaž bele čoko dugmiće  sa 1 kasikom ulja na vodenom kupatilu, ostavite sa strane. Istopite Menaž crne čoko dugmiće na vodenom kupatilu i sipajte u fišek od papira ili najlon kesu, spustite u čašu vrhom na gore. 

Izvadite tortu iz frižidera i prvo prelijte belom čokoladom. Poravnajte. Uzmite kesicu sa crnom čokoladom, odsecite je na vrhu tako da može da curi sasvim tanak mlaz čokolade. “Nacrtajte” na površini bele čokolade 3 ili 4 kvadrata od crne čokolade. Drvenim štapićem ili čačkalicom povucite od spoljnog špica na uglovima na dole ka centru. Na sredinama spoljnih iscrtanih kvadrata, povucite cackalicom ka centru na unutra.

Slični recepti