Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Slatki takosi sa čokoladnim tankim vaflom
Sastojci:
Za takose:
- 125 g običnog brašna
- 25 g kakao praha
- 50 g šećera
- Prstohvat soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 velika jajeta
- 120 ml mleka
- 30 g otopljenog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni fil:
- 240 ml slatke pavlake
- 90 g Menaž čoko dugmića
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Dodatni preliv (opciono):
- Otopljena Menaž čokolada
- Šarene mrvice
- Mleveni orasi ili lešnici
- Menaž dekoracija
Priprema:
1. Pripremite čokoladne takose
- Zagrejte rernu na 175°C.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, šećer, so i prašak za pecivo.
- U drugoj posudi umutite jaja, a zatim dodajte mleko, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte.
- Postepeno dodajte mokre sastojke u suve, mešajući dok se ne dobije glatka smesa.
- Obložite pleh papirom za pečenje. Sipajte oko 2 kašike smese na papir i razvucite u tanak krug (prečnika oko 15 cm).
- Pecite 6-8 minuta, ili dok ivice ne postanu čvrste i blago hrskave.
- Dok su krugovi još topli, pažljivo ih oblikujte preko cilindričnog predmeta da biste dobili taco oblik. Ostavite da se ohlade i stvrdnu.
2. Napravite čokoladni fil:
- U manjoj šerpi zagrejte slatku pavlaku na srednjoj vatri dok ne počne da vri.
- Sklonite sa vatre i prelijte vruću pavlaku preko Menaž čoko dugmića u posudi.
- Ostavite da odstoji 2-3 minuta, a zatim mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi i smesa postane glatka.
- Ohladite smesu u frižideru dok se malo ne zgusne, oko 30 minuta.
- Umutite ohlađenu smesu sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile dok ne postane lagana i penasta.
3. Sastavite čokoladne takose:
- Kada se takosi ohlade i stvrdnu, napunite svaku sa umućenim čoko kremom. Možete koristiti kesu za dekoraciju ili jednostavno kašikom.
- Opciono: Umočite otvorenu stranu takosa u otopljenu Menaž čokoladu i pospite sa mrvicama, orasima, lešnicima, menaž dekoracijom ili topingom po želji.