Sočna pita sa Menaž crnim čoko dugmićima

Sastojci:

Kora

  • 200g putera 
  • 150g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera 
  • 2 žumanca
  • 1-2 kašike kisele pavlake
  • 3 kašike ulja 
  • 400g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil

  • 8 jabuka
  • 130g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Menaž crni čoko dugmići

Priprema:

1. Puter sobne temperature umutite sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodajte žumanca, 1-2 kašike kisele pavlake i ulje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u smesu sa margarinom i varjačom sjedinite. Mesite testo rukama oko 10 minuta tako da ostane prhko. 

2. Ostavite testo u frižideru da se ohladi oko 30 minuta dok pripremate fil. Jabuke operite, oljuštite i isecite na sitnije komade, pospite limunovim sokom, šećerom, brašnom, cimetom i ekstraktom vanile i dobro promešajte. 

3. Testo izvadite iz frižidera, podelite ga na dve lopte. Jednu polovinu razvucite oklagijom i rasporedite po dnu kalupa i ivicama u kojem ćete peći pitu. Preko testa dodajte nadev i pospite crnim Menaž čoko dugmićima.

4. Od ostatka testa napravite trake ili ukurase po želji i rasporedite preko fila, a ivice između donje i gornje kore utapkajte viljuškom. Možete gornju koru premazati razmućenim jajetom.

5. Pecite na 200°C oko 30 minuta.

Slični recepti