Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Torta čoko-višnja
Sastojci:
Kora
- 20 belanaca
- 20 supenih kašika šećera
- 16 supenih kašika brašna
- 16 supenih kašika mlevenih lešnika ili oraha
- 4 kafene kašike limunovog soka ili sirćeta
Fil
- 20 žumanaca
- 1.2l mleka
- 3 pudinga od čokolade
- 16 supenih kašika šećera
- 2 supene kašike brašna
- 100g Menaž čokolade
- 4 supene kašike crnog eurokrema
- 150g Štark Petit Beurre keks ili Štark Avala keks
- 1 margarin sobne temperature
- 50g prah šećera
Dodatno
- 300-500g oceđenih višanja
- 100g šlaga
- 200ml hladne vode ili mleka
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Peku se 4 kore, za svaku ide po 5 belanaca. Razdvojite belanaca i žumanca. Ulupajte belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera, pri kraju dodajte kašičicu limunovog soka ili sirćeta i mutite još malo. Dodajte 4 kašike brašna i 4 kašike lešnika i varjačom lagano umešajte u sneg.
Rasporedite smesu u kalup prečnika 28 ili pleh velicine 20×30 koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C 10-15 minuta, zavisno od rerne. Kad se kora odvoji od stranica, sigurno je gotova ili proverite čačkalicom. Ponovite postupak još tri puta za svaku koru.
2. Fil: U žumanca dodajte pudinge, brašno i 200ml mleka. Preostali litar mleka pomešajte sa šećerom i stavite da provri dok mikserom umutite smesu za fil. U ključalo mleko lagano sipajte smesu i neprekidno mešajte na srednjoj temperaturi. Kada se zgusne, skinite sa šporeta, dodajte kockice Menaž čokolade i ostavite da se ohladi. Kako vam se ne bi stvorila korica na filu, možete odmah prekriti prijanjajućom folijom. U posebnoj činiji umutite margarin sa prah šećerom i u to dodajte pomalo fila sve vreme muteći. Na kraju dodajte rastopljen eurokrem i mleveni keks i sve sjedinite.
3. Ređajte redosledom: kora-fil-višnje, završavate korom.
4. U činiju sipajte 100ml vode i dodajte šlag, mutite najmanjom brzinom jedan minut, dodajte ostatak tečnosti i mutite još 5 minuta. Premažite tortu okolo, ako ostane šlaga i odozgo.
5. Istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće na pari uz malo ulja ili margarina. Prelijte tortu čokoladnom glazurom i pustite da se malo sliva.