Torta čoko-višnja

Sastojci:

Kora

  • 20 belanaca
  • 20 supenih kašika šećera
  • 16 supenih kašika brašna
  • 16 supenih kašika mlevenih lešnika ili oraha
  • 4 kafene kašike limunovog soka ili sirćeta

Fil

  • 20 žumanaca
  • 1.2l mleka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 16 supenih kašika šećera
  • 2 supene kašike brašna
  • 100g Menaž čokolade
  • 4 supene kašike crnog eurokrema
  • 150g Štark Petit Beurre keks ili Štark Avala keks
  • 1 margarin sobne temperature 
  • 50g prah šećera

Dodatno

Priprema:

1. Peku se 4 kore, za svaku ide po 5 belanaca. Razdvojite belanaca i žumanca. Ulupajte belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera, pri kraju dodajte kašičicu limunovog soka ili sirćeta i mutite još malo. Dodajte 4 kašike brašna i 4 kašike lešnika i varjačom lagano umešajte u sneg. 

Rasporedite smesu u kalup prečnika 28 ili pleh velicine 20×30 koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C 10-15 minuta, zavisno od rerne. Kad se kora odvoji od stranica, sigurno je gotova ili proverite čačkalicom. Ponovite postupak još tri puta za svaku koru.

2. Fil: U žumanca dodajte pudinge, brašno i 200ml mleka. Preostali litar mleka pomešajte sa šećerom i stavite da provri dok mikserom umutite smesu za fil. U ključalo mleko lagano sipajte smesu i neprekidno mešajte na srednjoj temperaturi. Kada se zgusne, skinite sa šporeta, dodajte kockice Menaž čokolade i ostavite da se ohladi. Kako vam se ne bi stvorila korica na filu,  možete odmah prekriti prijanjajućom folijom. U posebnoj činiji umutite margarin sa prah šećerom i u to dodajte pomalo fila sve vreme muteći. Na kraju dodajte rastopljen eurokrem i mleveni keks i sve sjedinite.

3. Ređajte redosledom: kora-fil-višnje, završavate korom.

4. U činiju sipajte 100ml vode i dodajte šlag, mutite najmanjom brzinom jedan minut, dodajte ostatak tečnosti i mutite još 5 minuta. Premažite tortu okolo, ako ostane šlaga i odozgo.

5. Istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće na pari uz malo ulja ili margarina. Prelijte tortu čokoladnom glazurom i pustite da se malo sliva.

Slični recepti