Zebra kolač

Sastojci:

  • 350g brašna
  • 250g šećera
  • 5 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 125ml mlake vode
  • 250ml ulja
  • 2 kašike kakao praha

Glazura

Priprema:

1. Najpre odvojite žumanca od belanaca, pa ih penasto umutite sa šećerom, vanilinim šećerom i dodajte vodu i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo sve vreme mešajući smesu. U odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, a zatim dodajte smesi sa žumancima.

2. Podelite testo u dve činije i u jednu umešajte dve kašike kakao praha. Na sredini kalupa za pečenje najpre sipajte dve kašike svetlog fila, zatim na ovaj sloj dodajte dve kašike tamnog fila i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite oba fila.

3. Pecite u zagrejanoj rerni 50-60 minuta na 180°C. Proverite pomoću čačkalice da li je Zebra kolač pečen.

4. Dok se kolač hladi, pripremite glazuru. Na tihoj vatri pomešajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo ulja i mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi. Kada se kolač dovoljno ohladi, prelijte čokoladnom glazurom i sačekajte da se stegne pre služenja.

Slični recepti